Rolády
Roláda z medového cesta |
Ingrediencie 200 g medu, 120 g hrubej múky, 4 vajcia, 1 vanilkový cukor, 1 lyžička jedlej sódy
Plnka: 240 g slivkového lekváru, 2 lyžice vlažnej vody práškový cukor Postup Oddelíme bielky od žĺtkov a z bielkov ušľaháme pevný sneh. Žĺtky vymiešame s vanilkovým cukrom a medom. Potom vmiešame tuhý sneh. Jedlú sódu zmiešame s múkou a zapracujeme ju do cesta. Riedke cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie , rozotrieme ho a dáme piecť do rúry vyhriatej na 160 stupňov. Na pracovnú dosku rozložíme pruh papiera na pečenie a poprášime ho práškovým cukrom. Upečený plát naň preklopíme. Papier, na ktorom sa piekol, zlúpneme a perník ihneď , ešte kým je horúci, potrieme slivkovým lekvárom zriedeným s vodou. Pomocou spodného papiera roládu zvinieme a necháme vychladnúť.
Banánová roládaIngrediencie Cesto: * 5 vajec * 100g kryštálového cukru *100g polohrubej múky * 1/2 bal. prášku do pečiva * 2PL kakaa
Krém: * 150g orechov * 5PL mlieka * 3PL kryštálový cukru * 1bal. vanilkový cukor * 250g Hery * 2ks banánov
Postup prípravy Príprava cesta: Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, a za stáleho miešania pridáme cukor, žltky, múku, spolu s kakaom a práškom do pečiva. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto pečieme asi 10 minút pri teplote 180C. Potom ho skrútime aj s papierom a zabalíme do mokrej utierky. .
Príprava krému: Mlieko, cukor, vanilkový cukor dáme zohriať. Pridáme orechy, dobre vymiešame a necháme vychladnúť. Potom postupne zapracujeme Heru.
Príprava rolády: Cesto rozložíme, papier odstraníme. Asi 2/3 krému rozotrieme na cesto, po dĺžke uložíme banány a roládu skrútime. Zvyškom krému natrieme povrch rolády.
Kokosová roládaIngrediencie cesto: * 6 vajec * 6 lyžíc krýštálového cukru * 1ks vanilkový cukor * štípka soli * trocha prášku do pečiva * 40g kakaa
plnka: * 2dcl mlieka * 120g kokosovej múčky * 60g hladkej múky * 150g práškového cukru * 200g masla (palmarín alebo héra) * 1/2dcl rumu * marhuľová marmeláda
Postup Príprava cesta Bielky s cukrom vyšľaháme na tuhý sneh. Pridáme vanilkový cukor, primiešamé žĺtky s troškou prášku do pečiva, múku a kakao. Hmotu rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Rýchlo upečieme pri teplote 220C pečieme cca 5-7 minút. Horúce cesto vyklopíme na navlhčenú čistú utierku a zvinieme.
Príprava krému Do vriaceho mlieka vysypeme kokosovú múčku zmiešanú s múkou a uvaríme hustú kašu. Do teplej kaše vmiešame maslo a práškový cukor. Vychladíme a uložíme do chladničky. Občas premiešame. Vychladnutý krém prichutíme rumom.
Roládu opatrne rozvinieme, potrieme tenkou vrstvou marhuľ. marmelády a na ňu natrieme krém - časť krému odložíme. Roládu zvinieme. Povrch potrieme zvyškom krému a posypeme kokosovou múčkou alebo posýpeme práškovým cukrom.
|