Rolády

Roláda z medového cesta

     

 

 

Ingrediencie

200 g medu,

120 g hrubej múky,

 4 vajcia,

1 vanilkový cukor,

1 lyžička jedlej sódy

 

Plnka: 240 g slivkového lekváru,

           2 lyžice vlažnej vody

           práškový cukor

Postup

Oddelíme bielky od žĺtkov a z bielkov ušľaháme pevný sneh. Žĺtky vymiešame s vanilkovým cukrom a medom. Potom vmiešame tuhý sneh. Jedlú sódu zmiešame s múkou a zapracujeme ju do cesta. Riedke cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie , rozotrieme ho a dáme piecť do rúry vyhriatej na 160 stupňov. Na pracovnú dosku rozložíme pruh papiera na pečenie a poprášime ho práškovým cukrom. Upečený plát naň preklopíme. Papier, na ktorom sa piekol, zlúpneme a perník ihneď , ešte kým je horúci, potrieme slivkovým lekvárom zriedeným s vodou. Pomocou spodného papiera roládu zvinieme a necháme vychladnúť.

 

 

Banánová roláda

 

Ingrediencie

Cesto:

* 5 vajec

* 100g kryštálového cukru

*100g polohrubej múky

* 1/2 bal. prášku do pečiva

* 2PL kakaa

 

Krém:

* 150g orechov

* 5PL mlieka

* 3PL kryštálový cukru

* 1bal. vanilkový cukor

* 250g Hery

* 2ks banánov

 

Postup prípravy

Príprava cesta:

Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, a za stáleho miešania pridáme cukor, žltky, múku, spolu s kakaom a práškom do pečiva. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. 

Cesto pečieme asi 10 minút pri teplote 180C. Potom ho skrútime aj s papierom a zabalíme do mokrej utierky. .

 

Príprava krému:

Mlieko, cukor, vanilkový cukor dáme zohriať. Pridáme orechy, dobre vymiešame a necháme vychladnúť. Potom postupne zapracujeme Heru.

 

Príprava rolády:

Cesto rozložíme, papier odstraníme. Asi 2/3 krému rozotrieme na cesto, po dĺžke uložíme banány a roládu skrútime.

Zvyškom krému natrieme povrch rolády.

 

Kokosová roláda

 

Ingrediencie

cesto:

* 6 vajec

* 6 lyžíc krýštálového cukru

* 1ks vanilkový cukor

* štípka soli

* trocha prášku do pečiva

* 40g kakaa
* 2 PL lyžice hrubej múky

 

plnka:

* 2dcl mlieka

* 120g kokosovej múčky

* 60g hladkej múky

* 150g práškového cukru

* 200g masla (palmarín alebo héra)

* 1/2dcl rumu

* marhuľová marmeláda

 

Postup

Príprava cesta

Bielky s cukrom vyšľaháme  na tuhý sneh. Pridáme vanilkový cukor, primiešamé žĺtky s troškou prášku do pečiva, múku a kakao.

Hmotu rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Rýchlo upečieme pri teplote 220C pečieme cca 5-7 minút.

Horúce cesto vyklopíme na navlhčenú čistú utierku a zvinieme.

 

Príprava krému

Do vriaceho mlieka vysypeme kokosovú múčku zmiešanú s múkou a uvaríme hustú kašu. Do teplej kaše vmiešame maslo a práškový cukor. Vychladíme a uložíme do chladničky. Občas premiešame. Vychladnutý krém prichutíme rumom. 

 

Roládu opatrne rozvinieme, potrieme tenkou vrstvou marhuľ. marmelády a na ňu natrieme krém - časť krému odložíme. Roládu zvinieme. Povrch potrieme zvyškom krému a posypeme kokosovou múčkou alebo posýpeme práškovým cukrom.